Het eerste carillon

In 1979 werd het eerste carillon in Almere-Haven geplaatst, later volgen in 1985 de carillons in Almere-Stad en Almere-Buiten.

Het carillon is een typische cultuuruiting van de 'lage landen', daarom verdient de plaatsing van het eerste carillon een plaats in de Canon van Almere. 

De eerste carillons  ontstonden in de 16e eeuw en zodoende is het één van weinige echte inheemse muziekinstrumenten van de 'lage landen'. Het is een cultuur die in alle belangrijke steden nog steeds actueel is. Carillons vindt men hoofdzakelijk in Nederland en België.

Begin 19e eeuw werden de Hervormde staatskerken 'geprivatiseerd'. Dit in het kader van de scheiding van kerk en staat. Het kerkgebouw werd afgestoten, maar de toren bleef eigendom van de lokale overheid: dit vanuit strategisch belang. De stadsbeiaardier bleef zodoende in dienst van de gemeente en de gemeente bleef eigenaar van de toren.

De stad Almere heeft de traditie van het oude land overgenomen. Van de drie hoofdkerken in Almere bezit de gemeente de toren met de klokken en heeft de gemeente een stadsbeiaardier in dienst.

Voorzetting van deze typisch Nederlands/Vlaams inheemse cultuur in het nieuwe land is een belangrijk historische gebeurtenis voor Almere en de Flevopolder.

Auteur: Frits Reynaert: huidige en eerste stadsbeiaardier